top of page
11-Engin-Gercek.jpg

Kemerlife XXIII Housing Project

Kerem Piker Architecture Studio

2019, Residential, İstanbul, TR

40,000 m2

 

Team: KPM / Kerem Piker, Çiğdem Erdoğan, Oğuzhan Saygı, Yağız Söylev, Nazlı Tatar, Beyza Derbentoğulları, Duygu Bingül, Burçak Sönmez, Mahmut Ünal, Baran Aybars, Begüm Nazifoğlu, Pelin Arabacıoğlu, Tuğçe Alkaş, Deniz Üstem, Oğuzhan Aydın, Burak Saatçioğlu, Miray Karabulut, Neslişah İnan, Bengisu Derebaşı

Consultant: EAA / Emre Arolat

The Kemerlife XXIII residential project can be seen as a precursor to upcoming housing projects in the area in the near future. Comprising three blocks following the geometry of the land along the perimeter around a shared courtyard, the first block of the project consists of shops facing the main street on the ground floor, and various sizes and types of residences on the first and second floors. In contrast to the first block, which can be seen as continuing the convention of the area with its description of shops/residences, the second and third blocks are characterized by garden and terraced residences facing the inner courtyard and neighboring streets on all floors.

  • Thermowood-Sliding wooden frame made of pinetree with wooden sunshade profiles 

  • 50 x 20 mm painted steel profile railing - RAL9007

  • Thermowood-26 mm thermally treated wooden deck

  • 40 x 60 mm wooden frame

  • 15mm Ceramic flooring with adhesive included

  • Water insulation membrane 

  • 100 mm concrete screed for slope 

  • 250 mm reinforced concrete floor slab

  • Thermowood-26 mm thermally treated wood

  • 20 x 40 mm painted steel box section profile

  • Galvanized metal sheet

  • 30mm Plywood

  • Thermowood-100 x 20 mm thermally treated wooden cladding

Designed with a modular planning approach, the project was structured with a layout where residences of different types are arranged side by side along a linear circulation route. This arrangement ensures that the terraces, which are associated with the apartments along the facade, serve all living areas. By reducing the mass of the building following the perimeter at upper levels, the design allows for the creation of communal terrace gardens at different elevations.