top of page
04.jpg

AYVALIK HOUSE

Çırakoğlu Avcı Architecture Studio

2018, Housing, Balıkesir, TR

200 m2

 

Team: Alişan Çırakoğlu, Ilgın Avcı

Project Start Year: 2018

Project Completion Year: 2020

Total Area: 500 m2

Contractor: Mevhibe Ergin

Perched gracefully in the coastal town of Ayvalık, Turkey, the Ayvalık House project epitomizes a bold amalgamation of modern design and natural harmony. Crafted by CAA Studio, this residence stands out for its innovative use of materials and thoughtful integration of outdoor experiences.

Module lies a robust steel gable frame, meticulously engineered to streamline installation while ensuring structural integrity. These frames allow for spacious interiors and striking geometries.

Central to the module's design is the service compartment—a functional nucleus that discreetly houses essential utilities, optimizing space and simplifying maintenance. This thoughtful integration reflects a commitment to efficiency without compromising on aesthetics or functionality.

  • Rolled earth

  • Gravel

  • Blinding concrete 120mm

  • Waterproofing membrane

  • Protective concrete 50mm

  • Foundation and floor slab reinforced concrete

  • Steel structure

  • Double Waterproofing membrane

  • Thermal insulation XPS 50mm

  • Drain pipe

  • Separation layer geotextile

  • Levelling screed 50mm

  • Aluminium framework sliding door

  • Aluminium framework window

  • Thermal insulation XPS 50mm

  • Floor slab plywood 30mm

  • Aluminium framework sliding door

  • Aluminium framework window

  • Aluminium framework skylight

  • Ceiling cementboard

  • Facade cladding aluminium sheet

  • Painted steel anchor

  • Shading structure wood 150 x 20mm

  • Flooring natural stone

  • Flooring deck

  • Flooring wood parquet

The outdoor area of Ayvalık House is a captivating tapestry of nature and design. Here, wooden sunshades play a pivotal role, delicately filtering sunlight and wind throughout the day. This intelligent use of shading creates an array of microclimates, offering residents a dynamic outdoor experience that evolves with the shifting sun and wind conditions.

Inside, Ayvalık House exudes contemporary elegance. Clean lines, minimalist aesthetics, and carefully selected furnishings create a serene atmosphere that seamlessly integrates with the natural surroundings. Large windows and sliding glass doors blur the boundaries between indoor and outdoor spaces, inviting panoramic views of the Aegean Sea and embracing the gentle sea breeze.